top of page
humanitarium_logo-04.png

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

 

 

Τον Ιανουάριου του 2015 άρχισε να εφαρμόζεται στην Κίνα το Sesame Credit. Πρόκειται για πρόγραμμα αξιολόγησης των πολιτών που ενσωματώνει τόσο online όσο και offline πληροφορίες. Ξεκίνησε πιλοτικά σε 40 πόλεις της χώρας πιστό σε πολλά σημεία στο «σχέδιο κατασκευής συστήματος κοινωνικής εκτίμησης/ βαθμολόγησης». Έτσι τιτλοφορήθηκε το πρώτο δημοσιευμένο κρατικό έγγραφο που ανέλυε την ιδέα ενός Social Credit System (Ιούνιος 2014). 

 

Οι πολίτες ουσιαστικά εποπτεύονται σε πραγματικό χρόνο από κάθε τους μικροκίνηση. Το σύστημα βαθμολογεί, επιβραβεύει ή τιμωρεί δημόσια. Ο ιδεολογικός αλγόριθμος είναι «οι άνθρωποι με χαμηλό σκορ να χρεοκοπούν», όπως δήλωσε ο  Hou Yunchun, ο τότε αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αναπτυξιακής Έρευνας του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας.

 

Πρακτικά, η βαθμολόγηση του κάθε πολίτη ξεκινάει στην ηλικία των 18. Αν οι κάμερες καταγράψουν ότι βοήθησε έναν ηλικιωμένο να διασχίσει το δρόμο ή έσωσε ένα ζωάκι, τότε η βαθμολογία του αυξάνεται και έχει «επιβραβεύσεις» ως «καλός πολίτης».  Έχει δυνατότητα για δωρεάν μεταφορά μέσα στην πόλη, δεν πληρώνει εγγύηση στα νοσοκομεία, έχει περισσότερες δυνατότητες και κοινωνικές παροχές.  Στον αντίποδα αυτού, ο «κακός πολίτης» ζει έναν εφιάλτη. Δεν μπορεί να πάρει δάνειο από την τράπεζα, δεν μπορεί να ταξιδέψει, όποιος τον καλεί στο κινητό του ακούει πρώτα ένα ηχογραφημένο μήνυμα που αναφέρει σε ποια κατηγορία πολιτών ανήκει.  

 

Δεν πρόκειται για Black Mirror επεισόδιο. Ούτε για την τηλεοπτική δυστοπία του Big Brother. Πιο πολύ μιλάμε για την εξέλιξη της οργουελικής πραγματικότητας την οποία, άλλοι από εμάς λίγο κι άλλοι πολύ, ζούμε καθημερινά. Για πολλούς κοινωνικούς ερευνητές τα Social Media και το Sesame Credit έχουν το ίδιο ριζικό σύστημα.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο. Αποτελούν αποσπάσματα δημόσιων αναφορών σχετικών με το Sesame Credit.

bottom of page